Seline

Alla inlägg under oktober 2009

Av Gisela, Patricia, Moa - 13 oktober 2009 22:58

Patricia körde upp till stallet med moppen. Hon fixade med Seline och red henne på banan. Red mycket övergångar för Seline var väldigt pigg och hade lite för mycket energi idag.

Patricia valde dressyrsadel och hon har svårt att sitta i den säger hon. Hon använde även det nya tränset och i det sitter det ett vanligt 3-delat bett, och då kan det bli lite tufft. Framförallt när Seline är på G.


Efter en galopp så kan det vara svårt för henne att förstå att man kan framförallt trava efter.  Kan ta en lite stund att övertala henne om att det finns fler gångarter än galopp..


Patricia var nog ändå nöjd efter sitt pass lät det som.


Jag körde upp på kvällen och körde marktjänst, för jag hade lovat Mia att hjälpa henne med Magina.


Av Gisela, Patricia, Moa - 12 oktober 2009 22:45

Moa var ridsugen och följde med och red en stund på banan. Tränade på att flytta hela stora Selines manke när hon gjorde volt tillbaka. Tränade på övergångar, öka och minska i alla gångarter.

Svänga häst utan tyglar, räcker med blick och att trampa ner med innerskänkeln. Hon klarade det jättebra med tanke på hur liten Moa är och hur stor Seline är i förhållande.

    

Seline var lugn och fin, så Moa fick kämpa på för fullt för att få henne att galoppera ett helt varv.... Inte likt Seline, men hon är så försiktig när Moa rider. Får inte gå för fort. Hon ökade på långsidorna så att Moa kände skillnad, men ändå så går det väldigt lugnt till om man jämför hur hon kan dra iväg.


Synd att det inte går att visa hur häftig himlen var genom ett foto. Den var lite spöklik...

Börjar ju närma sig hallowen!!!

  

  

Av Gisela, Patricia, Moa - 10 oktober 2009 22:30

Körde till stallet för att köra vidare till Sibirien, vi var från början 4 st som skulle åka, men det blev bara jag som kunde till slut. Det var halta hästar och lite annat som strulade så det blev som det blev. Jag kände inte för att köra till sibirien själv så jag ångrade jag mig och körde till Bruces istället och red runt där i nästan 1 timme.

Hon kändes lite knackig i början, men det släppte rätt snabbt. Men jag tog bara en lugn men frisk galopp runt fyrkanten. Släppte inte iväg henne fullt ut och hon verkade faktiskt acceptera det, fast med några små protester, men jag vann!

Kändes som en go runda och Seline såg väldigt nöjd ut efteråt och det är väldigt mycket värt.

Av Gisela, Patricia, Moa - 9 oktober 2009 22:30

Eftersom hon löshoppades igår så blev det en skrittrunda ner till trekanten och runt bäcken och hem igen. Hon är väldigt pigg och kändes inte alls trött efter gårdagen. Det var ju bra, för jag var lite bekymrad att hon skulle känna sig lite mör.


Av Gisela, Patricia, Moa - 8 oktober 2009 22:15

Idag hade vi bestämt med Frida att vi skulle löshoppa Seline för att se om hon verkar ha ont fortfarande eller om hon verkar vara ok.

Vi har absolut världens snällaste och med okomplicerade häst....!!!!


Jag och Patricia byggde banan med hjälp av Frida och Malte förstås.Skrattande


Patricia fixade till Seline, tog ut henne och jag longerade henne en stund. Tyckte att hon gick lite ojämnt på höger sida igen. Frida reagerade också på det. Jag lät henne trava genom volten fler gånger och efter en stund tyckte jag att det såg bättre ut.


Vi lät henne gå igenom bomserien som vi lagt upp. Vi körde 3 studshinder och sen ett galoppsprång till sista hindret. Jag släppte in henne i fållan en gång sen går hon som på duracell batterier...

Hon hoppade igenom det en gång, kom direkt självmant en gång till. Sen sprang hon och ställde sig i ett hörn och väntade på att vi skulle höja, sen kom hon igen utan att vi säger nåt Tungan ute.


Sen mellan höjningar så ställde hon sig i sitt hörn och när hon tyckte att vi tog lite för lång tid på oss så kom hon springandes och ville hoppa så jag och Frida fick fly från hindren för hon ville verkligen bara hoppa. Hon är väldigt rolig att studera.

När hon kom mot hindrena vid ett tillfälle så försökte jag lugna ner henne eftersom jag och Frida inte hade längt färdigt mellan hindrena, vi hade höjt. Då sprang hon mot fållan, men såg väl att vi inte var klara så hon la en volt (15 m ) och sen kom hon igen och då var vi klara. Hur tänkte hon här???? Det är ju nästan lite för mänskligt känns det som.

Vi skulle inte hoppa henne så högt hade vi tänkt, men hon var så positiv så vi höjde och hon hoppade nog närmare 1.30 m. Första språnget på den höjde, så gick hon så i botten på hindret så det blev väldigt jobbigt för henne, men på något märkligt sätt så kom hon över, även om det kändes som att hon hängde över hindret hur länge som helst, innan hon landade. Nästa gång hon kom så stannade hon, kom nog ihåg hur svårt det var gången innan. Vi sänkte lite och då hoppade hon fint igen, höjde upp igen och det hoppade hon kanonfint.

Där tog Patricia över innan hon satsade på hindrena igen. Hon gick en stund med henne på banan, sen tog jag över och gick en runda med henne på vägen.

Malin kom ut med Odessa som skulle för första gången i sitt liv löshoppas.

Det gick bra sa de, jag hann tyvärr inte se så mycket eftersom Seline skulle ha täcke på och av med benskydd och lite smått och gott.

Det lilla jag hann och se så såg det bra ut. Odessa tyckte nog att detta var kul, såg så ut!

Av Gisela, Patricia, Moa - 6 oktober 2009 22:01

Kändes att Patricia red igenom henne för Lisette igår. Hur mjuk och följsam som helst... Det är bra att jag vet att jag kan utnyttja Patricia till att mjuka upp hästen några dagar i veckan nu.Flört


Jag började att rida en stund på fältet bakom stallet. Travade och galopperade samlat i ett av hjulspåren. Går inte att rida på fältet om man inte följer ett spår. Är hur tungt som helst att rida, man sjunker massor.

Galopperade först från stallet och då är det väldigt kontrollerat, men att galoppera tillbaka är lite svårare Skrattande.


Släppte iväg henne en liten bit, men inte fullt ut eftersom det var så tungt.


Red en stund på banan, mycket mjukgörande och sidvärtes. Galopperade på volterna, men förflyttning och övergångar. Gick jättebra, lite trams från trav till galopp. Väldigt onödig gångart den däringa traven... skritt till galopp är helt ok, tror jag Seline tycker i alla fall. Det är så hon gör i vilket fall. Trava då kör man bara upp huvudet i vädret och slänger sig iväg.. trist. Men jag fick till några riktigt bra galoppfattningar från trav, utan att hon slog upp med huvudet.

Lät henne öka lite i traven längs långsidorna och diagonalt och det gick riktigt bra.

Klart nöjd med henne idag.


Av Gisela, Patricia, Moa - 5 oktober 2009 22:25

Träning för Lisette i Frillestad. Patricia tränade den här gången också. Blev ju inte så mycket av den varan förra gången.

De skulle träna på att jobba igenom ryggen och kunna släppa halsen, så hon skulle bli lång och låg.

Först var det stillastående med långa tyglar och små små kramningar i ena tygeln för att få lite kontakt med mungipan. Seline är väldigt glad att gå på "bio" så hon låtsas som att hon inte förstår eller märker att Patricia ens sitter på henne. Lisette fick gå fram och få lite kontakt med Seline så att det skulle hända något denna dag.


Efter en stund ser man hur halsen lossnar och hela huvudet börjar släppa. Och långa djupa suckar och då vet vi att hon är på banan igen.


Sen var det skritt på lång tygel med små lätta kramningar på inre tygeln för att få henne att släppa efter och komma upp med ryggen, vilket gick jättebra. När en blev bra i ena varvet så gick det över i andra varvet direkt och gjorde lika där.

Sen skrittade de på en volt och skulle göra halt och igångsättningar, och Patricia hade fortfarande hellånga tyglar och bara hon lyfte handen från manken och rakt upp några cm så stannade Seline direkt och gick igång så fort benen kramade om henne.

Efter det fortsatte de med att få henne loss genom kroppen med samma övningar att ta mjukt i innertygeln och få henne att lossna. När det fungerade så skulle Patricia möta upp med yttertygeln väldigt försiktigt för att få Seline att själv söka sig fram till bettet och det gjorde hon väldigt bra och då kom även den sviktande skritten.Så höll de på i ca 1 timme och hästen blev hur fin som helst.


Det som är bäst på en sån här lektion det är att studera Seline efter träningen. Så fort Patricia hoppat av och lossat på alla remmar så går Seline in i någon drömvärld. Vi får ingen kontakt med henne överhuvudtaget. Ögonen står helt stilla och hon ser såååå trött ut. Och det är hon säkert också, i huvudet då förstås, inte i kroppen.

Det är nästan så att man får lyfta ut henne till bilen efteråt.

Men väl hemma på gården är alllt som vanligt igen. Lisette menar på att Seline kör om hela lektionen i skallen igen och det är därför hon försvinner i tankar. Väldigt häftigt att se i alla fall.

Av Gisela, Patricia, Moa - 4 oktober 2009 22:43

Storm eller orkan, vet inte var gränsen går. Men att ens tänka på att rida idag var lögn. Vågade inte koppla släpet och köra till nåt ridhus. Risk att vi skulle köra och tippa och det är ju inte intressant.

Så det blev bara marktjänst på eftermiddagen.


På förmiddagen var vi i viarp där Moa tävlade dressyr på Yr. Tvyärr var inte Yr på humör så Moa fick inte upp honom i galopp och blev ledsen över detta. Tyvärr är det ju så med hästar att har de bestämt sig så har de.

Men traven och skritten var jättefin, så det var bara galoppen som krånglade till det.


Här kommer lite bilder på Moa och Yr.

Första bilden är rätt tydlig vad Yr tycker om detta idag (kolla tungan). Och Moa, hur besviken hon är att han inte lyssnar på henne.

      

Ovido - Quiz & Flashcards